VIP právní servis pro realitní makléře: Co dostanete?

VIP právní servis pro realitní makléře: Co dostanete?

18.3.2024: Ten tlak zná každý realitní makléř. Obě strany spěchají na podpis smlouvy a rychlý převod nemovitosti. Prodávající tlačí na peníze, kupující se chce konečně nastěhovat. A vy přitom víte, že jde o miliony a na konci dne je potřeba pečlivě zkontrolovat smlouvy a dohlédnout, že obchod proběhne bezpečně a podle zákona. Dřív nebo později vás přestane bavit obvolávat právníky, kdo má zrovna čas. Efektivnější je navázat trvalou spolupráci se specialistou na právo nemovitostí, který vám poskytne VIP právní servis. V čem to spočívá?

Úzké zaměření na právo nemovitostí

Realitní trh je dynamický a vyžaduje rychlé reakce. Hodí se mít za zády specialistu na právo nemovitostí, který neštěpí pozornost a zaměřuje se výlučně na právo nemovitostí. Denně řeší nakládání s byty, domy i pozemky, studuje odbornou literaturu i aktuální soudní rozhodnutí.

Touto cestou se před lety vydala příznačně pojmenovaná advokátní kancelář Realitní advokáti. VIP právní servis pro realitní makléře nabízí s cílem zúročit zkušenosti z tisíců realitních obchodů a ušetřit realitkám starosti i peníze: „Oproti advokátům, kteří dělají generální praxi – tedy od každého trochu, máme užší zaměření a dokážeme rychle a odborně reagovat i na složitější případy, které vyžadují zvláštní postup,“ vysvětluje JUDr. Ilona Černochová, zakladatelka Realitních advokátů.

Komu je VIP servis určený?

VIP servis ocení začínající i zkušený realitní makléř, jakož i celé realitní kanceláře. Dopředu totiž víte, za jak dlouho bude zakázka hotová a kolik to bude stát. Realitní makléři nejčastěji požadují právní služby, které se týkají přípravy či kontroly těchto dokumentů:

  • smlouva (kupní, rezervační, smlouva o smlouvě budoucí kupní, nájemní, zástavní, úvěrová, o převodu družstevního podílu, o zřízení věcného břemene apod.),
  • předávací protokol,
  • AML protokol, podmínky GDPR, obchodní podmínky apod.

Vedle toho se VIP servis pro převod nemovitosti vztahuje na právní prověření (prodávajícího/kupujícího/nemovitosti/hospodaření SVJ či družstev), ověření podpisů, přípravu prohlášení vlastníka, pomoc s dělením pozemků atd.

Zvýhodněný balíček právních služeb

Nejčastěji realitní makléři využívají zvýhodněný balíček právních služeb pro klasický prodej nemovitosti, který zahrnuje přípravu či kontrolu dokumentace (kupní smlouva, smlouva o advokátní úschově), zajištění úschovy a přípravu návrhu na vklad do katastru nemovitostí.

Zprostředkovateli se tím uvolní ruce, protože se advokáti zapojí do komunikace se stranami, vyžádají si od nich potřebné údaje a doladí smluvní podrobnosti. Na závěr advokát ověří podpisy na kupní smlouvě, a případně podá návrh na vklad na příslušný katastrální úřad.

Bezpečná advokátní úschova

Samozřejmostí je zajištění advokátní úschovy. Případ od případu se mohou detaily lišit, ale cíl zůstává stejný: ochránit obě strany. Advokátní úschova tu bankovní či notářskou předčí v ceně a flexibilitě. V dnešní době lze již u banky nastavit notifikace o pohybech na úschovním účtu, klienti tak dostanou přímo od banky SMS nebo email o každé transakci. Současně lze sjednat úschovu listin (kupní smlouva s úředně ověřenými podpisy stran a návrh na vklad), které advokát po splnění podmínek vydá makléři nebo je sám doručí na katastrální úřad.

Dvoufaktorová advokátní úschova

Novinkou je dvoufaktorová advokátní úschova. Oproti standardní úschově se na ní podílí dvě nezávislé advokátní kanceláře. Výplatu vždy musí autorizovat dva právníci různých kanceláří. Klient navíc dostane přístupové údaje k úschovnímu účtu a kdykoliv může zkontrolovat, zda jsou všechny peníze v úschově. Nijak se přitom neprodlouží standardní výplatní doba, která činí max. 5 pracovních dnů.

Nadstandardní pojištění

Advokát musí mít ze zákona pojištění profesní odpovědnosti na částku 7.500.000,- Kč. Pro Realitní advokáty je bezpečí klientských peněz priorita č. 1, a proto mají uzavřené nadstandardní pojištění, včetně připojištění ztráty peněz, které kryje i např. překlep v čísle účtu. To je však spíš hypotetická pojistka, protože splnění podmínek a výplatu kupní ceny z advokátní úschovy vždy kontrolují a podepisují 2 advokáti.

Právní služby pro developery

Patří mezi vaše klienty developeři? I tehdy se VIP právní servis pro realitní makléře může hodit. Realitní advokáti totiž dlouhodobě poskytují právní služby pro developery. Radí jim s tvorbou právního rámce projektů, připravují dokumentaci (smlouva o výstavbě, budoucí kupní smlouva, kupní smlouva na pozemek, byt či dům), zastupují je ve stavebním řízení a přes spolupracující poradce pomohou i s daněmi.

Školení realitních makléřů

VIP servis zahrnuje také přístup k online školení realitních makléřů na nejdůležitější témata, která musí ovládat každý realitní zprostředkovatel. Jde o natočené prezentace s pracovními listy, testy a dalšími doplňkovými materiály, takže si makléř sám určí, kdy se chce sebevzdělávat. A když není něco jasné, můžete si přiobjednat online konzultaci, kde vám advokát vaše dotazy vysvětlí.

VIP právní servis je vždy individuální. Záleží, co realitní makléř či realitní kancelář od spolupráce očekává a vždy lze nastavit ke spokojenosti stran s ohledem na flexibilitu zkušeného realitního advokáta.

- komerční prezentace -

Zdroj: www.realitniadvokati.cz

Autor: REALITNÍ ADVOKÁTI s.r.o.