Při výběru bytu myslete na jeho orientaci vůči světovým stranám

Při výběru bytu myslete na jeho orientaci vůči světovým stranám

29.5.2024: Plánujete pořízení nového bytu? Pak byste měli kromě mnoha dalších parametrů myslet také na jeho orientaci vůči světovým stranám. Poradíme vám, na co si dát pozor.

Měli byste se vyhnout severu?
Pro mnoho lidí je nepřípustné, aby byl byt orientovaný na sever. Obavy nejsou zcela mylné, přesto nelze paušálně tvrdit, že byt severně orientovaný být nemůže. V případě některých místností je to naopak žádoucí.

Najdete-li tedy v nabídce byt, který je částečně severním směrem orientován, nemusíte jej hned ignorovat. Severně orientované místnosti jsou ideální například pro umístění ložnice, spíže nebo jiné místnosti, ve které přirozeně potřebujete nižší pokojovou teplotu, či dokonce vyšší vlhkost.

Výhodou místností umístěných na sever je totiž to, že se nepřehřívají, a to ani během léta. Využijete-li této vlastnosti ve svůj prospěch, i severní část bytu může dávat velký smysl.

Protože jsou ale severně orientované místností obecně temnější – přímého slunce se zde moc nedočkáte – měli byste myslet na osvětlení. Příjemně tlumené světlo do ložnice bude ideálním řešením.

Jižně orientovaný byt nemusí být výhrou
Někdo touží po bytu, který bude kompletně orientovaný jižním směrem. Takový byt totiž bude vždy plný denního světa a slunečních paprsků. Jenže i takový byt může mít své nevýhody. Zejména během letních veder se kvůli ostrému slunečnímu svitu může přehřívat. Budete tak potřebovat kvalitní venkovní stínicí techniku, abyste v případě potřeby mohli intenzitu slunce omezit. Pak ale zároveň přijdete o hlavní výhody bytu – jeho prosvětlenost.

Budeme-li se bavit o konkrétních místnostech, na jih by měl být orientovaný například obývací pokoj s kuchyní. Zkrátka místnosti, ve kterých trávíte nejvíce času.

Ranní ptáčata uvítají byt na východ
Kdo potřebuje brzo ráno vstávat – nebo především během dopoledne tráví svůj čas doma – ten by se měl zaměřit na byty orientované východním směrem. Místnosti směrem na východ jsou totiž brzo ráno plné denního světa a rychle se prohřejí. Slunce vám tak hned po ránu dodá energii na celý den.

Kromě ložnice se může orientace směrem na východ hodit také pro kuchyni a jídelnu.

Noční sovy zase uvítají západně orientované místnosti
Opačné platí pro osoby, které jsou doma především odpoledne a večer. V takovém případě budete mít doma denní světlo zejména v místnostech umístěných v západním křídle budovy. Západní směr je ideální pro obývací pokoje, kuchyně nebo třeba venkovní terasy.

Žádný byt není dokonalý
Málokterý byt bude kompletně orientovaný jen na jednu světovou stranu, zároveň jen málokdy je nemovitost umístěna zcela přímo vůči jedné straně. Budete tak mít místnosti jihozápadní, severovýchodní a podobně. Využijte vlastností jednotlivých místností ve svůj prospěch, negativa eliminujte vhodným technickým řešením (stínění, umělé osvětlení, klimatizace…) a byt vám bude denně přinášet spoustu radosti.

- komerční prezentace -

Foto: www.pexels.com/cs-cz/foto/2030037/

Zdroj: www.danlux.cz

Autor: DANLUX,s.r.o.