Nejvýhodnější vytápění pro starší dům či novostavbu? Víme, jak to porovnat

Nejvýhodnější vytápění pro starší dům či novostavbu? Víme, jak to porovnat

20.6.2023: Ze všech stran vyskakují reklamy na tepelná čerpadla nebo fotovoltaické panely. Do toho možné dotace nebo zaručené přehledy, kolik ušetříte s tím nebo tím konkrétním systémem vytápění. Jak se v tom vyznat?

Porovnat náklady na vytápění rozhodně není hračka. Do hry vstupuje tolik faktorů, že laik prakticky nemá šanci získat kvalifikované srovnání, jaký způsob vytápění se mu nejvíc vyplatí. Myslíme tím „vyplatí hned, za rok nebo třeba za deset let“?

Jak porovnávat systémy vytápění

Každý zdroj vytápění má vstupní náklady na pořízení i instalaci, dále provozní náklady na palivo a energie a dále pak investice do údržby, servisu nebo náhradních dílů. A rozdíly mohou být značné – u jednoduchého kotle na dřevo i solární elektrárny.

Vezměme si příklad tepelného čerpadla země/voda, které má mít velmi výhodný provoz díky čerpání tepla z hloubky Země. Většina energie tak pochází z geotermálních zdrojů a jen část spotřeby by měla pokrývat elektřina. Ale instalace toho typu čerpadla patří mezi nejnákladnější. Je zapotřebí uložit podzemní kolektory, provést výkopové práce nebo hluboký podzemní vrt. Návratnost této investice je proto potřeba velmi dobře spočítat.

Dlouhodobá, nebo okamžitá úspora za topení?

Na opačné straně stojí zdroje tepla na elektřinu, například panely, rohože nebo podlahové vytápění pomocí odporových topných kabelů. Vysoká cena elektřiny v současnosti tento způsob vytápění prodražuje, ale v jeho prospěch mluví nízká cena instalace a potřebné údržby.

Kde tedy hledat ten pomyslný zlatý střed? Vytápění plynem to vzhledem k událostem roku 2022 a vysokým cenám nebude. Výhodný poměr mezi pořízením, provozem a údržbou tak mají hlavně kotle na pevná paliva.

Buďte pánem svého paliva

Při výběru kotle si člověk může vybírat z celé řady parametrů, množství příslušenství i rozměrů. Hlavní otázkou zůstává: Co budu do kotle přikládat? Podle finálního výběru paliva se můžu rozhodovat mezi klasickým ručním přikládáním dřeva, nebo automatickým provozem kotle na pelety. Na trhu jsou i sety, které kombinují kotel na dřevo a na pelety, a tak umožňují jednoduchý přechod mezi oběma palivy.

Největší výhodou tuhých paliv je jejich lokální i finanční dostupnost. Navzdory všeobecnému zdražování zůstalo palivové dříví i pelety cenově výhodné. A až na krátké období, které vyvolala panika mezi českými zákazníky, jsou všechna paliva snadno k objednání u místních výrobců nebo pil. Doporučujeme nákup po sezóně, kdy bývají ceny nižší a domácnosti se můžou libovolně předzásobit.

Pokud jde o pelety, patří Česko mezi producenty, kteří dvě třetiny své roční výroby vyvážejí k sousedům, kde je vytápění v peletových kotlích již více rozšířené.

Pozor na modelové výpočty u prodejců

Kromě vývoje cen paliv a energií je potřeba vzít v potaz také konkrétní podmínky domu nebo stavby, pro kterou se vytápění vybírá. Základem každého srovnání je proto:

  • tepelná ztráta domu (tepelně-izolační vlastnosti)
  • lokalita, kde dům stojí (průměrná roční teplota)
  • délka otopného období (jak dlouho trvá topná sezóna)
  • počet osob v domácnosti a jejich zvyklosti (nároky na teplo v místnostech)
  • spotřeba teplé užitkové vody atd.

Starší a nové domy se zásadně liší v tom, jakou mají spotřebu energie a tepelnou ztrátu. Rozdíl ztráty může být i stoprocentní. Proto je potřeba pohlížet na topení v novostavbě odlišně než na vytápění domu, který byl postavený před dvaceti nebo padesáti lety.

Kombinujte víc zdrojů

Kromě pečlivého výběru topného systému doporučují odborníci také vícezdrojový způsob vytápění v domě. Kombinací je nespočet a opět záleží na konkrétních podmínkách a požadavcích majitelů. V novostavbách může jít o tepelné čerpadlo a krbová kamna. Ve starších domech se jedná spíše o stávající plynový kotel a nový kotel na pelety, případně dřevo.

Zdroj fotografií: Shutterstock

-komerční prezentace-

Zdroj: www.opop.cz

Autor: OPOP s.r.o.