Jak snížit spotřebu elektrické energie a ušetřit?

Jak snížit spotřebu elektrické energie a ušetřit?

29.9.2023: Vysoké zálohy za energie trápí obyvatele České republiky již delší dobu. Věděli jste, že existuje několik jednoduchých způsobů, jak se chovat úsporněji a ulevit tak svému rodinnému rozpočtu?

4 tipy pro šetrné hospodaření s energiemi
Jak rychle a efektivně ušetříte na spotřebě energií? Třeba tím, že zmodernizujete svoji domácnost, žrouty energie vyměníte za úsporné vybavení a naučíte se správně zacházet se spotřebiči. Věděli jste, že se energie spotřebovává i ve stand-by režimu?

1. Rozsviťte svůj domov LEDkami
Klasickým žárovkám již odzvonilo, ale stále se najde řada lidí, která si je nakoupila do zásoby a svítí jimi. Proč se předzásobili? Protože jsou LED žárovky dražší. Pokud si ale spočítáte, kolik peněz ušetříte, pokud jimi budete svítit, vaše investice se vám rychle vrátí. LED zdroje spotřebují až 7krát méně energie v porovnání s klasickými žárovkami.

2. Pořiďte si úsporné spotřebiče
Mezi největší žrouty elektrické energie patří lednice a pračka. Pokud doma máte více jak 10 let staré modely, není se čemu divit, že na vás z vyúčtování spotřeby jdou mrákoty. Vyměňte je za nové modely v nejúspornější energetické třídě A. Jejich pořízení je sice finančně náročnější, ale za pár let se vám investice vrátí a poté už budete například při praní jen šetřit.

3. Nové technologie, které šetří energii
Tento bod se týká především těch, kteří bydlí ve starších domech. Energetickou náročnost domů můžete snížit instalací fotovoltaických elektráren, tepelným čerpadlem nebo pořízením venkovního stínění, díky kterému můžete v zimě snížit náklady na vytápění až o 30 %.

4. Správné zacházení se spotřebiči
Víte, že i ve stand-by režimu se spotřebovává energie? Zejména starší spotřebiče, jako jsou kávovary, stolní počítače nebo televize, vždy vypínejte ze zásuvky nebo síťovým vypínačem. Lednice má menší spotřebu, pokud nestojí v blízkosti zdroje tepla (trouba, topení) a může kolem ní volně cirkulovat vzduch. Pravidelně odmrazujte mrazák. Už 3 mm námrazy zvyšují spotřebu až o 30 %.

Z čeho zaplatit nákup nových spotřebičů a technologií?
Počáteční investice do pořízení nových spotřebičů a technologií je velká. V dlouhodobém horizontu se vám však vrátí. Pokud nemáte dostatek finančních prostředků, nebo nechcete sahat do úspor, můžete nákup řešit rychlou nebankovní půjčkou.

Nebankovní společnosti mohou nabízet půjčky, které v porovnání s nabídkou bankovních domů lépe odpovídají vašim potřebám. Vybrali jste si úsporný spotřebič, který je v akci, ale stejně jeho cena převyšuje vaše aktuální možnosti? O nebankovní půjčku můžete zažádat ihned po výběru výrobku. Vyřídíte ji z pohodlí svého domova. Stačí zavolat nebo vyplnit formuláře na internetu.

Nebankovní půjčka může dosahovat hodnoty několika set tisíc korun. Použít ji můžete na cokoliv. Některé nebankovní půjčky umožňují flexibilní splácení, takže každý měsíc můžete zaplatit jinou sumu. Nejméně však takovou, na které jste se dohodli s poskytovatelem.

Foto: shutterstock

- komerční prezentace -